Tvrdjava teatar

              

POZORIŠNI FESTIVAL „TVRĐAVA TEATAR“

SMEDEREVO

avgust 2009.

     Nestankom bivše velike države, na kratko vreme, ali samo u odnosu na Večnost, svet teatra na ovim prostorima mnogo je izgubio. Dubrovačke letnje igre, Splitsko leto, i na kraju, Grad teatar u Budvi. Naravno, i dalje smo, kao deo takozvanog regiona imali učešća u nekim od ovih  festivala. Sa druge strane, nije li logično da Srbija, kao značajan deo regiona, bude i jedan od  domaćina ovakvih manifestacija? 

     Festival “Tvrđava teatar”  u Smederevu nesumnjivo će doprineti razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, u kojoj u ovom momentu ne postoji ni jedan ambijentalni letnji festival poput pomenutih “Grada teatra” u Budvi i “Dubrovačkih letnjih igara”. Zamišljen istovremeno i kao produkcijski (po jedna premijera svakog leta) i revijalni, koji će predstaviti najbolje pozorišne projekte iz regiona i Evrope, festival “Tvrđava teatar” ima sve šanse da preraste u nezaobilaznu kulturnu manifestaciju. U vremenu vladavine najnižeg ukusa, bujanja primitivizma, kiča i sveopšte provinicalizacije, ovakva međunarodna  manifestacija je preko potrebna. Festival “Tvrđava teatar” biće značajan korak ka povratku srpske pozorišne umetnosti i kulture uopšte svojim evropskim korenima.

     Festival će trajati od 10-20. avgusta i za to vreme prikazaće jednu ili dve sopstvene produkcije ili koprodukcije, šest reprezentativnih predstava: srpske pozorišne produkcije i  regiona, sa tendencijom da se proširi na zemlje Dunavske regije. U dva dana će se prikazati pozorišna produkcija Amaterskog pozorišta iz Smedereva koja u svom programu istražuje fenomen grada, njegove kulturne slojeve, mitove, savremenost. Predviđene su nagrade za: najbolju predstavu, režiju i glumca (za šta konkurišu svi naslovi iz selekcije koja se izvodi na tekućem Festivalu).

     Smederevo je grad ogromnih turističkih potencijala: od geografskog položaja, prebogate istorije, atraktivnih lokaliteta do ljudskih resursa. Štaviše, može se reći da je Smederevo grad sa idealnim potencijalom za razvoj festivalskog turizma, odnosno za fomiranje na potpuno novim, zdravim i racionalnim osnovama. Kao regionalni centar, Smederevo ima odličnu priliku da po prvi put iskoristi vrhunske umetničke događaje u širem kontekstu, turističke i privredne ponude.

:: fotografija nedelje